Toplumun her zaman sizin için sinsi planları vardır.
Sizi içine çekip, ona teslim olmanızı, tüm farklı yönlerinizi törpüleyip sıradanlaşmanızı ister.
Hayallerinizi öldürüp, sizi sürünün gerisiyle uyumlu kılmayı hedefler.
Çünkü toplum az üreten ama çok tüketen, statükoya ve kurallara uyan insanları sever.
Ve toplum bu amacına da çoğu zaman size dayattığı davranışlarla ulaşır.
Eğer kendi anlamınızı bulmak, bir fark yaratmak, dikkat çekici olmak, olağanüstü başarılara imza atmak istiyorsanız bu dayatılan şeylerin farkında olmalı, ona göre hareket etmelisiniz.
''İşte çılgın olanlar. Uyumsuzlar. Asiler. Baş belaları. Köşeli deliklerin yuvarlak vidaları. Onlar her şeyi farklı düşünenler. Kurallara bağımlı değiller ve statükoyu umursamazlar. Onlardan alıntı yapabilir, onlara katılmayabilir, onları övebilir ya da yerebilirsiniz. Fakat gözardı edemezsiniz. Çünkü onlar değiştirme gücüne sahipler. İnsan ırkını ileriye doğru gitmeye zorlarlar. Kimileri onlara çılgın dese de, biz dahi diyoruz. Çünkü dünyayı değiştirecek insanlar, onu değiştirebileceklerini düşünecek kadar çılgın olanlardır.'' Steve Jobs
İşte toplumun size dayattığı şeyler
1. Çoğunluğu Takip Et
Toplum ve zihniniz hala taş devri eğilimlerinizi takip etmenizi ve başkalarının yaptıklarını taklit etmenizi istiyor.
Beyinlerimiz son 200.000 yılda bizi korumak ve hayatta tutmak için evrimleşti. Sürünün bir parçası olmak bu evrimleşmenin sonuçlarından birisi.
Mağaralarda yaşayan atalarımız için sürünün bir parçası olmak hayatta kalma şanslarını yükseltirken yalnız başlarına kalmaları ise çok riskliydi.
İşte sürüyü takip etme içgüdüsü bize atalarımızdan kaldı.
Bugün atalarımızın mücadele ettiği zorluklarla uğraşmıyoruz, ancak yine de çoğumuz sürüyü takip etmeye ve sürüden ayrılanları hor görmeye yatkınız.
Toplum hiçbir zaman sizi yalnız olmak ve gruptan ayrılmak için cesaretlendirmeyecek. O gücü ve cesareti siz kendinizden almalısınız.
Bu arada sürüden ayrıldığınızda yalnız kalmaktan korkmayın. Siz önemli ve faydalı bir iş ortaya koyduğunuzda insanlar zaten size katılacaklar.
"İnsanlarla dolu bir odaya girerdim ve beni sevip sevmediklerini merak ederdim. Şimdi ise onlardan hoşlanıp hoşlanmadığımı merak ediyorum.” anonim
2. Belli Bir Yaşa Gelene Kadar Yaşamını Şekillendir
Google arama çubuğuna "30'dan önce yapılması gerekenler" yazdığınızda 0.7 saniyede 6 milyardan fazla öneri alıyorsunuz.
İnternet sizden her yaşta neler yapmanız gerektiği hakkında makalelerle dolu; üniversiteye git, mezun ol, iş bul, evlen, çocuk sahibi ol…
Eğer bu listelerdeki her şeyi yapmadıysanız, sizi vasat bir hayat yaşadığınıza dair ikna dahi edebilirler.
Ancak hayatı onların şartlarına göre değil, kendi şartlarınıza göre yaşadığınızda fark yaratmaya başlayacaksınız.
3. Üniversiteye Git
Erken yaşlarda ebeveynlerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından beynimize işlenen fikir: İyi bir yaşam için üniversiteye gitmek şart.
Sonuçta hepimiz liseden sonra tek yapmamız gerekenin üniversite diploması almak olduğuna dair kendimizi koşullandırdık.
Okullarda öğrendiğimiz şey ise itaatkar çalışanlar ve vatandaşlar olmak oldu.
Ancak son 30 yıla baktığımızda: Bill Gates, Steve Jobs, Ellen DeGeneres, Mark Zuckerberg, Rachel Ray ve daha pek çok ismin, sıra dışı ürünler, fikirler yaratmak ve dünyayı değiştirmek için üniversiteyi bıraktığını görüyoruz.
Bu isimler tüm kuralları değiştirdiler.
Ne yapmak istediğinizi biliyorsanız ve bunun için herhangi bir dereceye ihtiyacınız yoksa, üniversiteye gitmeyin. Hemen onu yapmaya koyulun.
Tarihte bilgiye ulaşmanın en kolay olduğu dönemdeyiz. Hepimizin elinin altında istediğimiz her türlü bilgiye, eğitime anında ulaşabileceğimiz alternatif kaynaklar, eğitim siteleri var. Size en uygun olanı seçip anında kendinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz.
Ayrıca Bakınız; 20'li Yaşlarda Kendime Vereceğim 8 Öğüt
4. Maddi Şeyleri Biriktir
Toplum bizi sürekli mutluluğun daha fazla şeye sahip olmakla mümkün olduğuna ve kendimizi arkadaşlarımızla, komşularımızla, televizyondaki ünlülerle karşılaştırmaya koşullandırıyor.
Ancak sahip olduğunuz şeylerin hiçbiri size uzun vadeli bir memnuniyet veya mutluluk getirmeyecek.
“Arkadaşlarınız, sahip olduğunuz mallar için değil, dürüstlüğünüz ve karakteriniz için size saygı duyacaktır.” David Robinson
Gerçek başarıya ulaşmak istiyorsanız, daha fazlası için değil, daha iyisi için çabalayın.
Daha büyük bir evi değil, daha iyi bir evi arzulayın. Daha çok eşyayı değil, sizin işinize en çok yarayacakları arzulayın.
Kitleleri takip etmeyi bırakın ve medyanın etkisinden kurtarın kendinizi.
5. Herkese ''Evet'' De
Toplum, diğer insanlara her hayır dediğinizde kendinizi suçlu hissetmenizi ister.
"Başkalarına evet derken, kendinize hayır demediğinizden emin olun." Paulo Coelho
Sıradanlığı reddedenler, iyi bir hayat yaratmak için ailelerinden, arkadaşlarından veya iş arkadaşlarından gelen belirli taleplere hayır demek zorunda olduklarını bilirler.
Sınırlarınızı belirlemeli, duygusal ve zihinsel alanınızı tanımlamalı ve insanların bu sınırları aşmasına izin vermemelisiniz.
Çünkü sınırlarınız başarınız için kritik öneme sahiptir.
***
Evet, önünüzde iki seçenek var.
Ya bir asi olup sıra dışı bir hayat yaşayacaksanız ya da toplumun sizin için planladığı hayatı yaşamayı seçip ortalama bir hayata razı olacaksınız.
Seçim sizin.
***
Yararlandığım Kaynak: https://medium.datadriveninvestor.com/ignore-these-7-habits-and-live-life-on-your-terms-678efb6f19d9
Sevgili Bora, Size ve Pınar hanıma ömür boyu üretkenlik ve sağlıklı ve başarlı kalmanız dileğim ile. Makalelerinzi ve arıştırmalarınızı seve seve okuyourum. Sıradan dışı olmak ve sürüden kopmak basit değil. Bu bazen yumartnın üzerinde dans etemeğe benzer. Bunun ne olduğunu ben biliyorum. Hem heyecan verici ve hem de bir çok risk var. Hele ki ahlak ve dürüstlük ve önemlisi insan kendsine bir sınır koymadı mı, oldukça tehlikeli bir yol. Sen gerçekten büyük bir emek veriyorsun. İyi ki Çin Cumhuriyetinde yaşamıyoruz. Bazen insanın ne istediği değil, hayat sana ne yapacağını dayatır. Hem sıradan biri olmak oldukça can sıkıcı bir bir şey değil mi? Sevgim ve saygım ile