LinkedIn başta olmak üzere çeşitli sosyal mecralarda ve pek çok kişisel gelişim kitabında gördüğüm en salakça tavsiyelerin arasında hiç şüphesiz şu birinciliği alıyor: "Bırakın öyle finansal varlıklara filan yatırım yapmayı, kendinize ve üretime yatırım yapın!"
Bu önerinin birinci salaklığı kişisel gelişim veya üretime yapılan yatırımla, finansal varlıklara yapılan yatırımların birbirini dışlayıcı olduğu varsayımı.
Yani ya biri, ya öbürü dayatması...
Oysa kendimi örnek vermem gerekirse, hem finansal varlıklara yatırım yapıyorum, hem kendimi geliştiriyorum, hem de durmadan üretmeye devam ediyorum. Allah'ın seçili kulu olmadığıma göre bunları ben yapabiliyorsam herkes de yapabilir.
Aslında bunların bırakın birbirini dışlayıcı olmasını, birbirilerini destekleyen boyutları daha fazla.
İyi bir yatırımcı olmak için öğrendiğim şeyler, üretimlerin (kitaplar, eğitimler, Haddini Aş bülteni) hammaddesini oluşturdukları gibi, risk yönetimi, uzun vadeli düşünme, karar alma gibi alanlarda kendimi geliştirmeme de yarıyorlar.
Ben daha iyi yatırımcı olup da, hayatın çoğu alanında da başarı yakalamayan kimseye rastlamadım.
Tavsiyeyi salakça bulmamın ikinci nedeni ise soyutluğu ve pratik faydadan uzaklığı. Hangi alanda kendime yatırım yapmalıyım, ben maaşlı bir çalışansam üretime nasıl yatırım yapabilirim, bu yatırımları hangi araçları kullanarak yapmalıyım?
Bütün bunları açıklamadan, dünyayı çözmüş edalarla "kendinize yatırım yapın!" demek benim gözümde sadece goygoculuk. Kimse kusura bakmasın. Goygoycluk buralarda iş yapıyor olabilir ama bana uymaz.
Tavsiyenin salakça olmasının üçüncü nedeni ise ekonomik.
Çünkü dünyadaki tüm zenginleşme hikayelerinin arkasında doğru alanlara yatırım yapmak var. Başkalarının göremediği, anlamadığı veya farketmediği alanlara ilk girenler zenginleşiyorlar.
Bunun yolu bazen kendi işini kurmaktan, bazen de başkalarının işlerine, fikirlerine, şirketlerine, hisse senetlerine ya da kripto paralarına yatırım yapmaktan geçiyor.
Ha siz diyorsanız ki "benim için zenginleşmek önemli değil, mühim olan insanlık" onu bilemem. Ama bu durumda da LinkedIn gibi bir iş mecrasında ne aradığınızı kendinize sormanız gerekir.
Tavsiyeyi çok salakça kılan diğer unsursa enflasyon. Bu kadar büyük enflasyonun olduğu ülkede bırakın zenginleşmeyi, varlıklarını korumanız için bile finansal yatırım yapmayı öğrenmeniz gerekir. Yoksa durduğunuz yerde erirsiniz.
Belki yukarıda yazdıklarım LinkedIn gibi sosyal medya platformlarına hakim olmaya başlayan goygoculuk akımına ters düşüyor olabilir.
Ama varsın olsun, ben somut şeyler söylemeye devam edeceğim. Salakça tavsiyeler kotasını dolduran epeyce hesap var çok şükür.
Comments