Zihnimiz değişimleri lineer, birbirini düzenli ve tahmin edilebilir adımlar halinde izleyen olaylar şeklinde algılamayı sever.
Çünkü bu şekilde dünya daha kolay anlaşılır ve hayat daha kolay planlanır.
Oysa tarihin gerçek akışına baktığımızda, büyük değişimlerin öngörülebilir adım silsileleri halinde değil de, ani aşama sıçramaları şeklinde gerçekleştiğini görürüz.
Elbette bu ani aşama sıçramaları öncesinde arka planda olan biten ve büyük sıçramayı hazırlayan pek çok küçüklü büyüklü değişim vardır.
Ama bunları çoğumuz farketmeyiz. Sonra da büyük sıçrama gerçekleştiğinde şaşırır kalır, onları mucizelerle ya da eğlenceli komplo teorileri ile açıklamaya çalışırız.
Mesela Covid-19 ile Microsoft kurucusu Bill Gates arasında kurulan komplo ilişkisi buna benzer bir örnektir.
Bill Gates pandemiler ve daha önceki SARS ve MEARS gibi koronavirüsleri hakkında yaptığı derin araştırmalar ve desteklediği onlarca bilimsel proje sayesinde, bir gün Covid-19 gibi küresel bir pandeminin patlayacağını öngörüyordu.
(Ve bu öngörüsünde kesinlikle yalnız değildi).
Ama çoğumuz onun derin araştırmaları sayesinde farkettiği bu küçüklü büyüklü ipuçlarını bilmediğimiz için, bir virüsün dünyamızı aniden bu kadar felç etmesi karşısında şaştık kaldık.
Yakın zamanda şaşıp kalacağımız benzer bir aşama sıçramasını Bitcoin'de yaşayacağımıza inanıyorum.
Bitcoin ekosistemindeki pek çok küçüklü büyüklü değişimi yakından takip eden birisi olarak, Bitcoin'in yakında ani bir aşama sıçraması yapacağını öngörüyorum.
Öngörüme göre; bu sıçramanın hem küresel ekonomik sistem üzerinde radikal etkileri olacak, hem de Bitcoin'e yatırım yapan insanların hayatlarını değiştirecek boyutta servet yaratımı fırsatları doğuracak.
Biliyorum ki pek çok okurum yatırım ve özellikle de Bitcoin yazılarıma çok ilgi göstermiyorlar.
Ama Haddini Aş! sloganıma inanıyorsanız bugünkü biraz uzunca yazımı okumanızı yine de tavsiye ederim. Çünkü haddinizi aşmak istiyorsanız parasal açıdan da rahatlamanız şart. Ve belki de önümüzde hayatlarımızın fırsatı var.
İlginizi çektiyse, haydi başlayalım.
ÇOK ÖNEMLİ NOT: Yazdıklarım kesinlikle bir yatırım tavsiyesi olmayıp sadece kendi görüşlerimi ve stratejilerimi yansıtmaktadır. Bitcoin çok riskli bir finansal varlıktır ve böyle riskli bir varlığa yatırım yapmadan önce kendi detaylı araştırmanızı gerçekleştirmeniz kritik önemdedir.
Satoshi Nakomoto isimli anonim kişinin (ya da topluluğun) kriptopara fikrini ilk kez ortaya attığı 2008 yılındaki makalesinden bu yana Bitcoin çeşitli aşamalardan geçti.
Bu aşamaların her birinde Bitcoin'e başka kullanım amaçları atfedildi.
Bitcoin'in bu kullanım amaçları; hem teknolojinin sınırlamaları (örneğin işlem yavaşlığı), hem ekosistemin tepkileri (örneğin tüccarların Bitcoin'i ödeme aracı olarak kabul etmemeleri), hem Bitcoin üzerinde yapılan inovasyonlar (örneğin güvenilir işlem pazarları ve saklama hizmetleri) hem de Bitcoin evreni oyuncularının zihinsel evrimi nedeniyle zaman içinde değişti ve farklı aşamalara geçti.
Yine kimliğini anonim tutmayı tercih eden ve “Plan B” lakabını kullanan Hollandalı bir yatırım bankacısı Bitcoin çevrelerinde büyük ilgi gören bir makalesinde Bitcoin'in kullanım amaçlarının geçtiği aşamalarını şöyle sıralıyor:
“Konseptin İspatlanması Aşaması” (İlk Bitcoin makalesinden ilk gerçek blockchainin oluşturulduğu döneme kadar geçen ve kriptopara teknolojisinin çalıştığının ispatlandığı dönem)
“Ödeme Aracı Aşaması” (Bitcoin'in devlet paralarına alternatif bir ödeme aracı olarak görüldüğü ve değerinin ABD$‘ına eşitlendiği dönem)
“Dijital Altın Aşaması” (Bitcoin'in altına alternatif bir dijital yatırım ve değer saklama ünitesi olarak görülmeye başlandığı dönem, ki bu dönemde bir Bitcoin'in değeri 1 ons altına eşitlendi)
“Finansal Varlık Aşaması” (Günlük işlem değerinin 1 Milyar ABD$'ı sınırını geçtiği, Bitcoin kullanımının Japonya ve Avustralya'da kısmen yasallaştığı, Bitcoin vadeli opsiyon pazarlarının ve Microsoft, NYSE ve Starbucks ortaklığı ile Bakkt'ın kurulduğu dönem)
Bu dört aşamanın her birinde Bitcoin'in kullanıcı sayılarında, Bitcoin ekosisteminde kurulan startupların sayı ve büyüklüklerinde ve tabii ki Bitcoin'in ortalama değerlerinde inanılmaz değişimler yaşandı.
5 Ekim 2009 tarihinde 1 ABD$'ı ile tam 1.309 Bitcoin satın alınabiliyorken, bugün 1 Bitcoin ile 13.500 ABD$'ı satın alınabiliyor. Bu Bitcoin'in ABD$'ı karşısında 11 yıl içerisinde kabaca 17.161.500 kat değerlendiğini gösteriyor. Tarihte böyle bir finansal varlık daha görülmedi.
Peki şimdi sırada hangi aşama var? Bitcoin'in olası 5. aşamasında bizi neler bekliyor ve bu aşamada yaşanacak değişimler Bitcoin'in değerini nereye taşır?
Bu soruya yanıt vermeden önce son dönemde Bitcoin evreninde yaşanan değişimlere bir göz atalım.
LinkedIn takipçilerimle paylaştığım ve hepsi son 1-2 ay içerisinde gerçekleşen 4 Bitcoin haberini aşağıda sunuyorum.
Haber-1:
Hisse senetleri ABD borsasında işlem gören MicroStrategy isimli iş zekası şirketi rezervlerindeki 250 Milyon Dolar nakiti Bitcoin'e dönüştürdüğünü açıkladı.
MicroStrategy FED'in aşırı para basımından dolayı enflasyon beklentilerinin yükseldiğini, Bitcoin'i buna karşı bir koruma (hedge) olarak gördüklerini, ileride üretecekleri nakit fazlasını da Bitcoin'e yatırabileceklerini açıkladı.
Bir süre önce ABD bankalarına Bitcoin cinsinden mevduat tutma izni verildiğinden, MicroStrategy mevcut yasalara tamamen uygun bir işlem yapmış durumda.
Yaklaşık 1.5 milyar dolar piyasa değeri olan ve borsada işlem gören bir şirketin bu duyurusu “Bitcoin yasaklanacak” diyenlere ağır bir darbe.
Eğer Trump bir çılgınlık yapar da Bitcoin'i yasaklamaya kalkarsa, SEC (ABD SPK'sı) binlerce MicroStrategy yatırımcısının davaları ile karşı karşıya kalabilir. Yasaları geriye doğru işletmenin mümkün olmadığını da hatırlatmak isterim.
Bitcoin dünya rezervi olma yolunda yavaş ama emin adımlarla ilerliyor. Kim ne derse desin.
Ayrıca bakınız; Bu 9 Yöntemle Pasif Gelir Elde Edebilirsiniz!
Haber-2:
Haber-2: Ve Microstrategy’den sonra halka açık bir ABD şirketi daha nakit kaynaklarının bir kısmını Bitcoin’e çevirdiğini açıkladı: Square.
Bitcoin fanatiği ve aynı zamanda Twitter’in de kurucusu olan Jack Dorsey’in ödeme platformu şirketi olan Square 50 Milyon Dolarlık Bitcoin aldı bugün.
80 Milyar Dolar piyasa değerine sahip Square’in bu hareketi Bitcoin adaptasyonu açısından kritik önemde.
Bir zamanlar Tesla için “Gelmektedir Gelmekte Olan” diyordum hatırlarsanız. Şimdi de aynısını Bitcoin için söylüyorum.
Önümüzdeki aylarda çok ilginç gelişmelere tanık olacağız.
Haber-3:
Artık dünyanın en büyük ödeme platformu olan Paypal üzerinden hem #Bitcoin alınıp satılabilecek hem de #Bitcoin ile normal ürünlerini ticareti yapılabilecek.
Paypal'ın 346 milyon kullanıcısı ve 26 milyon satıcısı var. Paypal mevduat olarak bakıldığında da en büyük 20. küresel banka.
Bu bomba haber değildir de nedir?
Haber-4:
Ve Bitcoin'in geniş adaptasyonunda önemli bir adım daha geldi.
Singapur'un en büyük bankası DBS kripto paraların alınıp satılabileceği bir pazar kurdu.
Haberin linki şurada: https://lnkd.in/dzGHxsi
Singapur yeni dünyanın gerçeklerini en iyi anlayan ülke ve Bitcoin'in yasallaşması yönünde her gün yeni adımlar atıyor.
Bence onu İngiltere takip edecek çünkü Brexit sayesinde hantal AB regülasyonundan kurtuldular, işlerine bakacaklar. Bu büyük değişimi kaçırmazlar.
Bitcoin 5. Aşamada Neye Evriliyor?
Yukarıdaki haberler Bitcoin'in nasıl bir döneme doğru evrildiğini açıkça gösteriyorlar aslında.
Bitcoin 5. aşamada yasal düzenlemelerle uyumlu, Paypal ve Square gibi ödeme platformları sayesinde günlük ticarette kullanılabilen ve büyük kurumların yatırım portföylerinde görmek istedikleri bir finansal yatırım aracına dönüşüyor.
Bu arada ABD borsasında işlem göre şirketlerin kasalarında milyarlarca dolar nakit bulunduğunu ve bu dev nakit dağının Covid-19'un yarattığı ekonomik krizi aşmak için sürekli olarak para basan FED yüzünden günden güne değer kaybettiğini de mutlaka göz önüne almalısınız.
Toplam 21.000.000 adetle sınırlanmış ve üretimi gittikçe yavaşlayan Bitcoin'in, enflasyonla eriyen ABD$'ına karşı en önemli değer koruyan finansal araçlardan birisine hızla evrildiğini gözlemliyoruz.
Ve tahminim o ki, ileride bu dönüşüm çok daha da hızlı hale gelecek.
Bitcoin'in Riskleri Bitti mi?
Tabii ki Bitcoin önünde hala oldukça riskli ve sert bir yolculuk var.
Bitcoin güçlendikçe devletlerin nasıl bir tepki vereceğini, böylesine bir tepkinin Bitcoin'i nasıl etkileyeceğini bilmiyoruz mesela.
Ayrıca hızla gelişen kuantum bilgisayarlarının Bitcoin'in dayanak noktası olan kriptografi özelliklerini nasıl etkileyeceğini, kırılamaz denen Bitcoin şifrelerinin bu yeni teknolojinin hızıyla gerçekten kırılıp kırılmayacağını da öngörmek imkansız.
Ama şu anda gördüğüm kadarı ile Bitcoin bütün bu tür risklere rağmen yeni bir aşama sıçramasının içinde ve ben de bunun bir parçası olmak istiyorum.
Bitcoin yatırımlarımı artırma kararımın arkasında işte bu yatıyor.
JP Morgan'ın Yeni Bitcoin Raporu
Yazıma bir zamanlar (3 yıl önce😂🤣😇) Bitcoin'e tamamen karşı olan ve onu dev bir sahtekarlık olarak tanımlayan yatırım bankası JP Morgan'ın, 4 gün önce yayınladığı bir raporla son vermek istiyorum.
Raporun haberleştirmesi Bloomberg'ten:
JPMorgan'ın Bitcoin'de beklentisi yukarı yönlü
JPMorgan'ın Küresel Piyasalar Stratejisi birimi Bitcoin'in yukarı yükseliş potansiyeline ilişkin üç gerekçe sıraladı
ABD'li yatırım bankası JPMorgan, Bitcoin'in yukarı yönlü potansiyelinin “dikkate değer” olduğunu belirtti. Çevrim içi ödeme sistemi PayPal geçen hafta kulanıcılarının kripto varlıklar alıp satmasına izin vereceğini duyurmuştu.
JPMorgan'ın Küresel Piyasalar Stratejisi biriminin öne sürdüğü ana unsur Bitcoin'in altın ile rekabeti. JPMorgan'ın notunda şu ifadelere yer verildi.
“2000 sonrası kuşağının zamanla yatırımcı evreninin daha önemli bir parçası olacağı düşünülürse, Bitcoin için uzun vadeli yükseliş potansiyelinin, alternatif bir para olarak altın ile daha yoğun bir şekilde rekabet etmesi durumunda, dikkate değer olduğunu düşünüyoruz.”
Analistler aynı zamanda Bitcoin ile altın arasındaki geniş değerleme boşluğuna da dikkat çekti. 2.6 trilyon dolarlık değerin altın fonları ve külçe formunda tasarruf edilmesine karşın Bitcoin'in piyasa değeri 240 milyar dolar ile sınırlı kaldı.
JPMorgan'ın notunda Bitcoin'in uzun vadeli yükseliş potansiyeli için üç gerekçe sayılıyor. Bunlardan ilki Bitcoin'in özel sektörün altın yatırımına denk gelmesi için on kat yükselmesi gerektiği.
Ayrıca, kripto para alımlarının PayPal ile entegrasyonunun sağlanması ve kurumsal talep artışının ardından Bitcoin giderek daha fazla güvenli varlık olarak görülüyor.
Bir diğeri ise Bitcoin'in altına göre kullanışlılık sağlaması. Bitcoin aslında bir blockchain ağı olduğu için kullanıcıların birbirine dağıtık bir kayıt üzerinden etkin ve pratik bir şekilde göndermesi mümkün. Altın transferi için ise pek de kolay olmayan fiziksel transfer gerekiyor.
Evet bugünkü yazım bu kadar. Bakalım sizler neler düşünüyorsunuz.
TEKRAR ÇOK ÖNEMLİ NOT: Yazdıklarım kesinlikle bir yatırım tavsiyesi olmayıp sadece kendi görüşlerimi ve stratejilerimi yansıtmaktadır. Bitcoin çok riskli bir varlıktır ve böyle riskli bir varlığa yatırım yapmadan önce kendi detaylı araştırmanızı gerçekleştirmeniz kritik önemdedir.
Comments