top of page
Yazarın fotoğrafıPınar Özkent

Kişisel Marka Nasıl Tasarlanır?

Güncelleme tarihi: 29 Eyl 2022

Dünya gittikçe daha rekabetçi hale geldiği için, son birkaç yılın en çok konuşulan konuşulan konularından birisi de ''kişisel markalaşma''

Ancak çok az kişi bu konunun öneminin farkında.

Kişisel markanın önemini kavramış ve güçlü bir kişisel markaya sahip olan insanlar ise hem günümüzün hem geleceğin parlayan yıldızları adeta.

Siz de bugünden başlayarak kişisel markanıza yatırım yaparsanız, bu hem kişisel hem de profesyonel yaşamınıza uzun süreli fayda sağlayacak hem de gelecekte size bir çok kapının açılmasına da yardımcı olacaktır.

Bir önceki yazımda kişisel markanın ne olduğundan ve öneminden bahsetmiştim.

Bu yazımda ise kişisel markanın nasıl tasarlanabileceğini anlatıyorum. Hadi başlayalım:

1. Kim Olduğunuzu ve Neyi Başarmak İstediğinizi Belirleyin

Kişisel ve profesyonel kimliğinizi doğru bir şekilde yansıtan bir marka oluşturmak için; öncelikle kim olduğunuzu bilmeniz gerekir.

Bunun için içinize dönüp kendinize şu soruları sorarak başlayabilirsiniz:

Bana güç veren şey ne?

Hangi alanlarda daha üstünüm?

İnsanlar hangi özelliklerime iltifat ediyor?

Hangi iş enerjimi tüketiyor? Beni besleyen neler var?

Hangi endüstrileri ilgi çekici buluyorum?

Kariyerimin sonunda nerede olmak istiyorum?

Nasıl bir etki bırakmak istiyorum?

Bu sorular kendinizi keşfetmenizi ve daha iyi tanımanızı sağlayacak. Böylelikle sizinle uyumlu ve varmak istediğiniz noktaya ulaşmanıza yardımcı olacak bir marka tasarlamanız daha kolay olacak.

Bunu yapmak, sizinle aynı yöne bakan, aynı fikirde olan insanları da cezbeder ve böylece daha güçlü bir ağ oluşturursunuz.

Bu soruların cevapları zamanla değişebilir ve bunda hiçbir sorun yok.

Kişisel markanız da sizinle birlikte gelişecek, bu nedenle şimdi dürüst olmanız ve imajınızın zaman içinde değişebileceğini kabul etmeniz çok önemli.

Bu soruların cevaplarını zenginleştirebilmek için; dostlarınızdan, iş arkadaşlarınızdan ve ailenizden yardım alabilirsiniz. Cevaplarınızdan emin olsanız bile, başkalarına danışmak iyi bir fikir olabilir. Çünkü onlar sizi kendinizi göremeyeceğiniz bir şekilde görüyorlar. Dolayısıyla bu, kendiniz hakkında daha bütünsel bir imaj oluşturmanıza yardımcı olabilir.

2. Eşsiz Değer Önerinizi Belirleyin

Farklılıklarınızdan yararlanmak, marka oluşturmanın en önemli adımıdır. Dışarıdaki herkese benziyorsanız, kişisel markanız gerçekten kişisel olmayacaktır.

Eşsiz değer öneriniz de işte burada devreye girer. Bu, başka hiç kimsenin sunmadığını benzersiz bir şekilde sunduğunuz şeyi özetleyen kısa bir ifadedir.

Eşsiz değer önerinizi tanımlamak için atmanız gereken iki adım var:

1. Güçlü yönlerinizi tanıyın. Kendinize geçmişte hangi alanlarda başarılı olduğunuzu sorun. Başkalarının size ne için iltifat ettiğini ve hangi alanlarda yetenekli bulduklarını düşünün. Neyi herkesten daha iyi yaptığınızı belirlemek, benzersiz değer teklifinizin temelini oluşturur.

2. Güçlü yönleriniz hakkında konuşun. Güçlü yönlerinizi değerlendirerek, markanızı onların etrafında inşa edebilirsiniz. Uzmanlığınızı dünya ile paylaşın ve elde ettiğiniz başarıları net olarak vurgulayın. Tüm bunlar güven oluşturacak etmenlerdir.

Güçlü yönlerinizi belirlediyseniz ancak bunları nasıl değer önerisine dönüştüreceğinizden emin değilseniz, sizi gerçekten farklı kılan şeyleri daha iyi ortaya çıkarmanın iki yolu:

Cevabınızı spesifik hale getirin. Birçok insan çalışkandır, detay odaklıdır ve başkalarıyla iyi geçinir. Bunun yerine, sıkı çalışmanızın ve becerilerinizin işe yaradığı belirgin örnekleri düşünün. Geçmişte parladığınızı hissettiğiniz bir an sizi başarılı kılmak için hangi yönleriniz bir araya geldi? Yaptıklarınızı başarabilmenizi sağlayan şey neydi?

Kişiliğiniz hakkında konuşun. Sıkı çalışma bir güç olsa da, tüm çalışkan insanlar eşit derecede dışa dönük, üretken, paylaşımcı veya uyumlu tipler değillerdir. Becerilerinizle birleştireceğiniz kişilik özellikleriniz, kendinizi sürüden ayırmanıza yardımcı olur.

3. Kitlenizi Tanımlayın

Çoğu insan büyük kitlelere hitap etmeye çalışmak gibi bir hata yapar. Ancak önemli olan, nişinizi (gerçekten yaptıklarınızla ilgilenecek spesifik bir kitle) tanımlamak ve ardından hedef kitlenize hitap etmek için harekete geçmektir.

Örneğin bir yemek bloğu yazmaya başladınız ve bunu profesyonel bir işe dönüştürüyorsunuz. Niş kitleniz; yeni tarifler denemeye açık, yemek yapmaya zamanı olmayan, pratik tarifler arayan beyaz yakalılar olabilir.

Bir iş kuruyorsanız, niş kitleniz işinizle uyumlu olmalıdır. Kariyerinizi ilerletmek için bir marka oluşturmak istiyorsanız, nişiniz işinizin belirli bir alanında olmalıdır.

4. Kişisel Web Sitenizi ve Sosyal Profillerinizi Optimize Edin

Hala kişsel bir web siteniz yoksa, şimdi bir tane oluşturma zamanı.

Bu web sitenize şunları ekleyebilirsiniz.

Hakkınızda (ilgi alanları, eğitim)

Geçmiş deneyimler ve başarılar

Sosyal ağlarınıza bağlantılar

Değer öneriniz

Profesyonel logo

Harekete geçirici mesajlar

Biliyorsunuz ki kişisel markalaşma için kullanılan dört ana platform var: LinkedIn, Twitter ve Instagram/TikTok.

Bu platformların hepsinin tutarlı bir mesaj vermek için ayarlanması hayati olsa da, başlamak için içlerinden birine öncelik vermeyi düşünebilirsiniz.

5. İçerik Stratejisi Geliştirin

Değerli ve yararlı içerikler sağlamak, sizin uzmanlığınızı öne çıkarır ve güvenilirlik oluşturur.

Değerli içerik oluşturmak, sağlam bir planlama ve sorgulama gerektirir. İçeriğinizi planlayın ve kendinize şunu sorun: ''Bu içerik bana yardımcı olur muydu?''

Hedef kitlenize hayatlarında gerçek bir fark yaratacak içerikler sağlayın.

İçerik oluştururken nişinizle ilgili trendleri yakalamak çok önemlidir. Bu konuda Google Keyword Planner, Google Trends, ve Exploding Topics kaynakları size epey yardımcı olacaktır.

Bu arada tek bir içerik türüne bağlı kalmayın, farklı içerik türlerini farklı platformlarda paylaşın.

Farklı içerik türleri derken şunları kastediyorum: Podcast'ler, çevrimiçi kurslar, metinler, videolar, web seminerleri…

Çeşitli içerikleri birden çok platformda paylaşmak, görünürlüğünüzü artırır ve markanızı daha hızlı oluşturmanıza yardımcı olur.

Her tür içeriği paylaşmak mümkün olmasa da, bir veya ikisine bağlı kalmaktan kaçının. Bunun yerine, bu içerik türlerinden en az dördü veya beşi arasında geçiş yapmayı ve bunları en iyi performans gösterebilecekleri platformlarda yayınlamayı hedefleyin.

6. Bir Topluluk Oluşturun

Bir topluluk oluşturmak, insanların sizinle ve birbirleriyle konuştuğu, birbirini tanıdığı ve birbirlerine yardım ettiği bir yer inşaa etmek anlamına gelir. Üstelik bu kendinizi farklılaştırmanın mükemmel bir yoludur.

Bir topluluk oluşturmaya başlamak için şu stratejileri göz önünde bulundurabilirsiniz:

Facebook ve LinkedIn grupları: Bunlar, insanların ilgili konularda başlıklar açmasına ve kendi aralarında konuşmasına olanak tanır.

Buluşmalar: İnsanlarla yüz yüze görüşmenin değeri yadsınamaz. Bu toplantılar bire bir olabilir veya bir araya gelmek, paylaşmak ve öğrenmek için büyük toplantılara ev sahipliği yapabilirsiniz.

Web seminerleri: Bu, hedef kitlenizle tanışmanız, uzmanlığınızı paylaşmanız ve kişisel olarak kendinizi geliştirmeye devam etmeniz için şahane bir fırsattır.

7. Başarısız Olmaya Hazır Olun

Başarısızlık acı verir. Bu yüzden hepimiz genellikle bundan kaçınmak isteriz.

Ancak öne çıkarak, yükselen kişisel bir markaya sahip olma yolunda sık sık başarısızlığa uğramanız gayet normal bir durum.

Walt Disney, bir animasyon markası yaratma konusundaki başarısız ilk girişimlerini anımsadığında şu sözleri dile getirir:

"Gençken iyi bir başarısızlığın önemli olduğunu düşünüyorum. Bundan çok şey öğrendim. Çünkü başınıza neler gelebileceğinin farkına varmanızı sağlar. ”

Unutmayın, bu yolda başınıza gelebilecekler asla hiç denememek kadar korkutucu değildir.

***

Eğer benzer içeriklerden ilham almak ve hayatınızı dönüştürme cesareti bulmak isterseniz Haddini Aş E Bülten ailemize hevesle bekleriz.


Kaynaklar:


1.538 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page