Herkes zengin olmak, bir servet yaratmak ister.
Ama bunu nasıl yapacağını bilen pek az insan var.
Haddini Aş! Kitabını yazarken kendin servetini inşaa eden çok zengin insanların hayat hikayelerini ve hayatı deneyimle şekillerini bolca inceleme şansını buldum.
Gördüğüm şu ki, yaptıkları işler ve servet yaratma araçları çok farklı olsa da, kendi servetlerini yaratan zengin insanların hemen hepsinin paylaştığı ve asla vazgeçmedikleri bazı temel alışkanlıklar var.
İnanıyorum ki zengin olmak için önce zengin insanların hayatı deneyimleme şekillerini ve taviz vermedikleri alışkanlıklarını öğrenmek, benimsemek ve hayatınızın bir parçası haline getirmek çok iyi bir başlangıç noktası.
Bugün araştırmalarım sırasında keşfettiğim 5 kritik servet yaratma alışkanlığını paylaşıyorum:
1. Erken Uyanmak
Zenginlerin çoğu iş günü başlamadan 3-4 saat önce uyanıyor.
Kimisi saat 4:30’da ayaktalar, kimisi biraz daha geç. Ama hemen hepsi güneş doğmadan çok önce güne başlamış oluyorlar. Sabah rutinleri birbirinden farklı olabiliyor ama meditasyon, şükretme, okuma, egsersiz ve günün planlamasını yapmak olmazsa olmazlar.
Peki erken kalkmak neden işe yarıyor?
Çünkü verimlilik artıyor, enerji artıyor, odaklanma artıyor, günün dikkat dağıtıcıları işbaşı yapmadan derin düşünme ve planlamaya fırsat doğuyor.
Kısacası erken kalkan yol alıyor.
“Sadece sabahın erken saatlerinde; görünmeyen görülür. Sadece sabahın erken saatlerinde uzaklardaki güzellik ve ihtişam, tüm belirsizlikleri ortadan kaldırarak, ruhumuzun karşısında bir kristal berraklığıyla belirir ve üzerimize iner.” - Sarah Smiley
2. Günü Planlamak
Başarının yolu verimlilikten, servet biriktirmenin yolu da servet yaratan faaliyetlere odaklanmaktan geçer.
Kendi servetini yaratan insanları pekçoğu bu gerçeğin farkındalar ve bu nedenle de günlerini planlamanın önemine çok inanıyorlar.
Kimisi bir gece önceden, kimisi de sabah erken uyandıklarında detaylı bir gün planlaması yapıyor, o gün içerisinde mutlaka başarmaları gereken şeyleri belirliyorlar.
Pek çoğunun ortak bir alışkanlığı da en önemli işleri en erken saatlerde tamamlamak, günlük gürültü başlamadan kendilerini hayallerine taşıyacak en kritik şeyleri tamamlamış olmak.
Planlama önceliklerinizi hatırlamanızı, bu öncelikler çerçevesinde dış etkilere dirençli bir oyun planı tasarlamanızı ve verimli bir güne zihinsel hazırlık yapmanızı sağlıyor.
“İyi şeyler yalnızca planlanırsa olur, kötü şeyler kendiliğinden olur.” - Crosby
Ayrıca bakınız; Bu 9 Yöntemle Pasif Gelir Elde Edebilirsiniz!
3. Okumak
ABD’de yapılan bir araştırma yılda 7'den fazla kitap okuyan kişilerin milyoner olma olasılığının %122 daha fazla olduğunu gösteriyor.
Ve gerçek örnekler de bu araştırmayı destekliyor..
Dünyanın en zengin insanlarından olan Warren Buffet, gününün %80'ini kitap okuyarak geçiriyor. Microsoft kurucusu Bill Gates haftada 1 kitap okuyor. Roket yapmayı kitaplardan öğrenen Elon Musk’ın zaman zaman gününün 10 saatini okumaya ayırdığını biliyoruz.
Okumanız gereken kitap türleri ile ilgili hiç bir sınırlama yok bence. Okuma alışkanlığını kazanmak bir süreç ve buna sevdiğiniz kitaplarla başlamanın hiçbir sakıncası yok.
Okuma alışkanlığınız geliştikçe tarih, bilim, başarılı kişilerin biyografileri gibi sizi zenginleştirecek fikirlerle dolu kitaplara yönelebilirsiniz.
Tek önemli olan her gün düzenli okumanız.
Mesela en az bir saate ne dersiniz?
“İçinde iyi yanı bulunmayacak kadar kötü kitap yoktur.” - Goethe
Ayrıca Bakınız; Bir Yan İş Kurun!
4. İlişki Ağını Geliştirmek
Zengin insanlar zamanlarının önemli bir kısmını ilişki ağlarını geliştirmek için kullanıyorlar.
Asla herşeyi kendilerinin bilemeyeceğinin ve yapamayacağının farkında olan bu insanlar, çevrelerinde bilgili, akıllı, farklı görüşlere sahip ve belirli alanlarda derin uzmanlığa sahip insanların olmasına çok önem veriyorlar.
Kendi servetini yaratan insanlar güçlü bir ilişki ağının aynı zamanda fırsatları yakalamak, işbirlikleri sayesinde sinerji yaratmak ve tek başlarına asla başaramayacakları büyük projeleri başarmak için de kritik önem de olduğunun farkındalar.
Ağınızı geliştirmek, ağınızdaki insanlarla yeniden bağlantı kurmak ve ilişkilerinizi sürdürmek için günde mutlaka birkaç dakika zaman ayırın.
İnsan ilişkileri ağınızın gücünün zenginleşmenizin belki en önemli belirleyicisi olduğunu asla unutmayın.
“Başkalarının istediklerini elde etmelerine yeterince yardım ederseniz, hayatta istediğiniz her şeye sahip olabilirsiniz.” - Zig Ziglar
5. Günlük Tutmak
Pek çoğumuz gençlik yıllarımızda günlük tuttuk. Ama yaşımız ilerledikçe bu değerli alışkanlık çoğumuzun hayatlarından çıkıyor.
Oysa günlük tutmak kendimizi daha iyi tanımamızı, hatalarımızı fark edip dersler çıkarmamızı, hayatta önceliklerimizin ve bizi mutlu eden şeylerin gerçekten neler olduğunu daha iyi farketmemizi sağlar.
Günlük tutmak zihninimizi ve dolayısıyla çalışmalarımızı daha doğru yerlere odaklamamıza yardımcı olur, hem hafızamızı, hem vizyonumuzu genişletir.
Günlük tutma aynı zamanda zihninizi yaratıcı bir şekilde düşünmek için serbest bırakır.
"Hayatınızda neler olup bittiğine dair günlük tutmak, sizin için gerçekte neyin önemli olup neyin olmadığını belirlemenin en iyi yoludur." – Martina Navratilova
Hayatı yönetmenin en iyi yolları arasında erken kalkmak, günü planlamak ve düzenli bir şekilde kitap okumak ilk sıralarda yer alır. Hatırlatıcı ve kapsamlı bu yazı için teşekkürler.
https://timeofarticle.blogspot.com/2020/09/why-is-reading-important.html?m=1
1 nolu maddeyi uygulamaya çalışıyorum. İlk hedefim ertele butonuna basmadan uyanmaktı, 2 aydır bunu başarıyorum. (Zinciri hiç kırmadım)
Ve uyanma saatini her hafta 5 dakika erkene alıyorum, alıştıra alıştıra. Şu an 6:40'dayım :))