top of page
Yazarın fotoğrafıpınarözkent

Hayattan Keyif Almak İsteyenler: Sörfçü Kafasına Geçin

Geçen hafta yaptığımız kısa bir tatil kaçamağı sırasında; epeyce bir süre sörf yapanları izleme fırsatı buldum.


Gelen her bir dalgadan öylesine büyük keyif alıyorlardı ki, anda kalmanın ne demek olduğunu bir kez daha düşündüm (ki genelde "anda kalma" konusuna girmekten uzak dururum).


Bazı sporlar var ki, insanın sabretmekle ilgili kaslarını oldukça güçlendiriyor. Sörf bunlardan sadece birisi. Uygun hava bekleyeceksin, uygun rüzgar, uygun dalgalar.. Dalgalar harika olsa bile, her birine atlayamazsın, belki de uzun süre boyunca sadece kürek çekip, altına girilebilecek dalgayı bekleyeceksin..


Mahallede arkadaşlarıyla voleybol oynamak dışında herhangi bir sporla yakından bir ilgisi bulunmayan benim gibi biri için, oturup sörfle ilgili yazmak oldukça iddialı olur.


Bu nedenle ben konuyu motivasyon ve azim açısından ele almayı seçtim ve "sörfçü zihniyeti"nden bahsetmek istedim bugün.


Konuyu yazmadan biraz araştırdım ve sörfçü zihniyetinin temelinde şu olduğunu gördüm:

Bir sörfçü bir dalganın üzerine çıktığında, dalganın hızlıca sona ereceğini kesinlikle bilmesine rağmen içinde bulunduğu anın tadını çıkarır. Her zaman arkadan yeniden iyi bir dalga geleceğinin bilgeliği ve farkındalığıyla sadece o anki dalganın tadını çıkarır.

Bu temel zihniyetin biraz daha derininde birkaç alt katman daha var: 1. Sörfçü, önündeki her dalgayı sürmek zorunda olmadığını bilir. Hangi dalgalara gireceğini ve hangi dalgaların geçmesine izin vereceğini seçme özgürlüğüne ve gücüne sahiptir.

2. Sörfçü, zamanının %90'ında herhangi bir dalgaya girmeyeceğini, sadece kürek çekip bekleyeceğini bilir. Yani bazen, dalgalar arasında uzun ve sancılı bir bekleyiş süreci olduğunun farkındadır. Hatta bazen o kadar uzun ki, bir daha iyi bir dalga olup olmayacağını merak etmeye başlayabilir. Ve bir sonraki dalga kaçınılmaz olarak geldiğinde sabır ve doğru konumlanmanın ne kadar önemli olduğunun farkına varır.

3. Sörfçü, bazen bir dalganın ona çarpabileceğini ve hatta onu yutabileceğini bilir. Çoğu zaman bunu yaşar da.. Ancak nefesini doğru kullanmayı ve kendini suya teslim etmesi gerektiğini bildiğinden, metanetli bir bilinçle (çoğunlukla) dalgalardan kurtulur.


Şimdi ben bu metaforu kendi yaşamlarımıza da uyarlayabileceğimizi düşünüyorum. Bu nedenle içimizdeki sörfçüyü harekete geçirmek için birkaç fikir sunmak istedim size.




İçinizdeki Sörfçüyü Nasıl Kucaklarsınız?

1. İçinde Bulunduğunuz Dalganın (Anın) Keyfini Çıkarın: Bir dahaki sefere kendinizi harika bir dalganın üzerinde bulduğunuzda, tadını çıkarın! Ne kadar süreceği, ne zaman biteceği veya bir daha böyle güzel bir dalgayı sürüp sürmeyeceğiniz konusunda endişelenmeyin. Sadece yavaşlayın ve o anda içinde bulunduğunuz durumu takdir edin. Gelecekte yeniden güzel dalgalar olacağına güvenin.


2. Kişisel Konumlandırma Konusunda Stratejik Olun: Dalgalar arasında pasif bir şekilde bekleme eğilimi vardır, ancak bu anlarda kendinizi daha iyi bir sürüşe hazırlamak için yapabileceğiniz çok şey var. Konumunuzu ve bir dalga geldiğinde sizi avantajlı bir konuma getirecek ince ayarları / değişiklikleri nasıl yapabileceğinizi önceden düşünün. Yani yeni bir dalganın keyfini sürmek için kendinizi ayarlayın.

3. Sabretmeyi Öğrenin: İnsan gençken her dalgaya (iyi diye) atılmayı seçebiliyor. Ancak yolunuza çıkan ilk dalgayı yakaladığınızda hemen ardından gelen, ve aslında daha iyi olan dalgayı kaçırabilirsiniz. Daha fazla dalgadan vazgeçmeyi ve doğru olanı beklemeyi öğrenmeniz gerekiyor.

4. Kıyıda Oturmayın: Yaşamdaki herhangi bir muazzam deneyim kıyıda oturup bekleyerek kazanılmıyor. Ürkütücü olsa bile suya girmeli ve denemeye başlamalısınız. Sadece suyun içinde olmayı deneyimlemek bile iyi bir başlangıç. Önceleri çok derine gitmenize gerek yok. Sizin deniziniz neresi? Nereye kendinizi atmaktan korkuyorsunuz?

Son olarak: Sürüşün keyfini çıkartın, çünkü yaşanacak başka bir "bugün" yok!


 

📮 Size Nasıl Destek Olabiliriz?



1) Haddini Aş Kulübü: Kendinize 1 yıl sürecek profesyonel bir gelişim yolculuğu hediye etmek isterseniz; içinde mentorluk seansları, kitap özetleri, eğitim ve seminerler, okunacak / izlenecek kaynaklar, size özel videolar sunduğumuz bir toplululuğun parçası olabilirsiniz. Haddini Aş Kulübü ile ilgili daha fazla bilgi burada.



2) Mentorluk:Eğer kariyerinizde ya da girişiminizde büyümeye ihtiyacınız varsa ve bir akıl hocasının desteğini almak isterseniz, mentor olarak da size yardım etmeye hazırız. Mentorlukla ilgili detaylı bilgi burada.




803 görüntüleme1 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

1 Comment


SHARK
Jul 28, 2023

Teşekkür ederim.

Like
Yazı: Blog2_Post
bottom of page