Kibrit satarak başladığı ticaret hayatını IKEA'yı kurarak devam ettiren ve dünyanın en zenginleri listesine adını yazdıran Ingvar Kamprad’ın etkileyici hayat hikayesini anlatıyorum bugün.
Ingvar Kamprad Kimdir?
1926 yılında İsveç’in güneyindeki Smaland’da dünyaya geliyor Kamprad.
Henüz 5 yaşındayken, o kadar küçük bir çocuktan beklenmeyecek bir hareket yaparak komşularına kibrit satmaya başlıyor. Adam olacak çocuk kendisini belli ediyor anlayacağınız.
Bu işten epey zevk alan Kamprad, 10 yaşına geldiğindeyse işlerini büyüterek ucuza aldığı yılbaşı hediyesi, kalem, dekorasyon süsü gibi eşyaları, karlı bir şekilde satmaya başlıyor.
Eğitim hayatı, Kamprad’ın öğrenme bozukluğuna sahip olduğundan dolayı biraz zorlu geçiyor. Okuma ve yazmayı yaşıtlarından çok sonra öğreniyor, zorla da olsa lise öğrenimini tamamlıyor, ancak üniversiteye gitmiyor.
Eğer bitmek bilmez bir hevesiniz ve tutkunuz varsa ve çalışmayı seviyorsanız, üniversite eğitimi zaman kaybından başka bir şey değildir. - Ingvar Kamprad
Öğrenme bozukluğu olmasına rağmen liseyi başarıyla bitirdiği için Kamprad’a babası bir miktar para veriyor.
17 yaşındaki Kamprad, yaşıtları sokakta futbol oynayıp ilk aşklarını yaşarken, babasından aldığı parayı ve kendi birikimlerini bir araya getirerek kendi şirketini, yani IKEA’yı kuruyor. (IKEA ismi, kendi isminin baş harflerinin yanı sıra doğduğu çiftliğin bulunduğu köyün baş harflerinden geliyor.)
Kuruluşunun ilk yıllarında üretim yapmayan IKEA, sadece ufak tefek eşyaların satışına odaklanıyor. Kibritten iç çamaşırına kadar pek çok farklı ürün satışının yapıldığı mağazada en çok talep gören ürün kalemler oluyor.
Bir süre sonra IKEA mağazaya müşteri çekmek için ücretsiz kahve ve kurabiye ikramı yapmaya başlıyor ve bu müşterilerin epey hoşuna gidiyor.
IKEA’yı kurduktan 2 yıl sonra büyük bir rakibi olarak gördüğü bir firmanın mobilya satmasından etkilenen Kamprad, kendi mağazasında da mobilya satmaya karar veriyor.
Ancak dahi girişimci bir şeyi farklı yapmaya karar veriyor; mobilyaları çok ucuza satmaya. Çünkü o dönem mobilyaların epey pahallı, öğrenciler, bekarlar ve yeni evliler için satın alınması zor ürünler olduğunu gören Kamprad burada bir fırsat olduğunu seziyor.
60 tane pahalı sandalye satmaktansa 600 tane ucuz sandalye satmak daha iyidir. -Ingvar Kamprad
Bunun üzerine bir mobilya fabrikası satın alıp maliyetlerini epey düşürüyor. O dönem, ucuz mobilya sattığı için İsveç Mobilya Federasyonu tarafından eleştiriliyor. Hatta hammadde satıcıları da Kamprad ile olan ortaklıklarını bitiriyorlar.
Pes etmiyor Kamprad ve çözüm olarak Polonya’dan mobilya parçaları ithal ederek kendi üretimine başlıyor.
Kamprad 1956 yılında Ikea’yı Ikea yapan asıl özellik olan ‘’demonte mobilya’’ uygulamasına başlıyor ve mobilya sektöründe yeni bir dönemi açıyor adeta.
Bu yöntem müşterilerin hazır mobilyalar almak yerine, mobilya haline dönüşen monte edilebilecek parçalar satın alması anlamına geliyor. İçlerine montaj kılavuzları konulan ve kolayca monte edilen parçalar bunlar.
’’Kendi mobilyamı kendim yapıyorum’’ hissi insanlarda pozitif bir etkiye sebep oluyor ve Ikea ismi her kesim tarafından duyulmaya başlıyor.
İnsanlara hem mutluluk veren, hem de bütçelerine hitap eden Ikea, her geçen gün mağaza sayısını arttırarak tüm dünyaya yayılıyor. Böylece kibrit satarak ticarete başlayan Ingvar Kamprad dünyanın en zenginleri listesine adını yazdırmayı başarıyor.
İmkansız kelimesi sözlüklerden silinmeli ve çıkarılmalı. - Ingvar Kamprad
Kamprad’ın en belirgin özelliklerinden birisi son derece tutumlu bir yaşam tarzını benimsemesidir. Dünyanın en zenginlerinden birisi olduğunda dahi bu yaşam tarzını sürdürmeye devam etmiştir.
Mesela ucuz restoranlarda yemek yemeyi tercih ediyor, markete yürüyerek gidiyor, özel uçakla seyahat edecek imkanı varken ekonomi sınıflarında yolculuk yapıyodu Kamprad.
Ayrıca bakınız; Haddini Aş Hikayeleri 75: Keanu Reeves
Kamprad, 27 Ocak 2018 yılında 91 yaşındayken hayata veda ediyor. O yaşına kadar çalışma tutkusu ve azmi hiçbir zaman azalmadan ve işinin başından hiçbir zaman ayrılmadan...
8 saat mesaiyi unutun. Gerçek girişimcinin zaman çizelgesi yoktur. -Ingvar Kamprad
Opmerkingen