Neden Çok Yönlüler Daha Çok Para Kazanıyorlar?
- Pınar Özkent
- 7 Ağu 2022
- 4 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023
Çok yönlülük temelde birkaç alana derince odaklanmak, bu alanlarla ilgili derince bilgi sahibi olmak, daha sonra bu farklı alanları ilginç kombinasyonlarla bir araya getirmek ve bu kombinasyonlardan yeni şeyler üretmek, yaratmak demek.
Peki neden çok yönlü olmalıyız? Çok yönlü olmanın avantajları neler?
İlk büyük avantaj, iş hayatının temel amaçlarından bir tanesiyle, yani para kazanmakla ilgili.
Para Kazanmakla Çok Yönlülük Arasındaki İlişki
Önce para kazanmakla ilgili rahatsız edici bir gerçeği paylaşmakta fayda var: Para, daha ziyade mesleksiz insanlara akıyor.
Ne demek mesleksizlik?
Toplumun ve ailelerimizin bize en başta dayattığı şey belli bir alanda eğitim alıp meslek sahibi olmakla ilgili. Her zaman meslek sahibi olmanın para kazanmakla direkt ilişkisi üzerinde durulur.
Bu elbette yanlış değil. Mesleğinde iyi olanlar asla aç kalmazlar, özellikle o meslekte ilk yüzde bire girmişseler harika.
Fakat sorun şu ki çoğu meslekte ilk yüzde bire girmek imkansıza yakındır. Bu hem bir takım doğal yetenekleri, çok büyük fedakarlıkları gerektirir hem de çevrenin buna izin vermesi gerekir.
Yüzde birin içinde olmayınca da o aynı yollardan geçmiş, aynı eğitimi almış o meslekteki diğer insanlardan biri haline gelirsiniz. Bu durumda para kazanmanız daha zor hale gelir.
Çünkü bir kıtlık olmadığı veya çok olağanüstü bir yetenek sergilemediğiniz sürece o meslekten para kazanmanız çok zordur.
Çünkü birbirine benzeyen, bu işi aynı şekilde yapabilen çok sayıda insanın olduğu büyük bir rekabet havuzunun içinde yer alırsınız.
Bu yüzden parayı çok yönlü mesleksizler kazanırlar.
Çok yönlü mesleksiz deyince aklıma ilk gelen isimlerden birisi Mehmet Öz.
Mehmet Öz, iyi bir doktor. Tıp okurken, ben sadece bildiğiniz doktorlardan olmayacağım, doktorlukla işletmeciliği yani para kazanmayı birleştiren, kendime özgü bir iş yapacağım deyip bir yandan da İşletme yüksek lisansı yapmış bir insan.
Parlak zekasının farkında olduğu için tek bir alana odaklanmamış.
Doktorluk hayatı boyunca kalp cerrahisi, tamamlayıcı ilaç, kalp bakımı sonuç analizi, kalp değişimi ile ilgili alanlarda ciddi çalışmaları var. Bildiğim kadarıyla hala da bu tip çalışmalara katılıyor.
Televizyonda insanlara nasıl kilo vereceklerini, sağlıklı yaşamın sırlarını anlattığı programları var. Bu alanda kitapları var ve esas büyük parayı televizyondan ve bu alanda ürettiklerinden kazanıyor.
Nitekim Mehmet Öz'ün Vikipedi profiline baktığınızda onun hakkında şöyle bir tanıtım yazısı görürsünüz: Televizyon kişiliği, cerrah, Kolombiya üniversitesi öğretim görevlisi, bilim destekçisi, gazeteci, yazar.
İşte Mehmet Öz bunların hepsinin kombinasyonu. Bu da onu rekabetsiz bir alana yerleştiriyor ve bu da onun çok para kazanmasının en büyük sırrı.
Bir diğer başarılı çok yönlü kişi ise karikatürist Scott Adams. Kendisinin Dilbert serisi adında beyaz yakalıların hayatlarını alaya alan ünlü bir karikatür serisi var. Adams'ın çizimlerine baktığınızda oldukça vasat olduğunu görürsünüz. Espirilerinin de çok evrensel olduğu söylenemez.
Scott Adams aslında bir beyaz yakalıyken hayatının bir bölümünde karikatürist olma kararı veriyor. ''Neyi çizmeliyim?'' diye düşününce beyaz yakalı biriyken yaşadığı komiklikleri çizmeye karar veriyor. İşte bütün bunlardan meşhur Dilbert serisi çıkıyor.
Yine karşımızda ilginç bir kombinasyon var. Bir yandan bildiğiniz beyaz yakalı bir memur, bir yandan karikatürist. İkisi birleşince kendine özgü, beyaz yakalıların kendi hallerine güldükleri bir seri ortaya çıkıyor.
Türkiye'den de Kaan Sekban benzer bir yolculuktan geçen bir insan. Biliyorsunuz o da bir beyaz yakalı. İstifa ettikten sonra yurt içi ve yurt dışında oyunculuk ve müzikal eğitimlerine katılıyor. Beyaz yakalıyken yaşadığı komiklikleri (saçmalık mı demeliyim) önce kısa instagram skeçlerine çeviriyor. Bu videolar epey tutuyor, onu seven ve takip eden büyük bir kitle oluşuyor. Ve bir süre sonra ürettiklerini muazzam bir şova çeviriyor, gösterileri son yıllarda yok satıyor.
Bugün Kaan Sekban hem sahne sanatçısı, hem bir televizyon kişiliği, hem beyaz yakalıları dünyaya anlatan kitabıyla bir yazar, hem de onların haklarını savunan bir hak savunucusu. Yani o da bir çok yönlü kişilik.
Son örneğim haddini aşma hikayesini de yazdığımız Prof. Dr. Uğur Batı olsun. İtiraf ediyorum ki bu denli çok yönlü bir kişilik yapısı gerçekten az bulunur.
Uğur Batı tüm akademik ve kurumsal kariyer yolculuklarında bir taraftan kendini yazarak, anlatarak, çizerek, belgesel çekerek anlatan bir sanatçı. Pınar Özkent'in kaleme aldığı hikayesi ise, tam burada.
Ayrıca Bakınız; Çok Çalışmak Neden Abartılan Bir Değerdir?
Çok Yönlülükte %25 Kuralı
Scott Adams bu meseleyi %25 kuralı ile açıklıyor.
Adams diyor ki, herhangi bir alanda %1'in içine girmek çok zor. Çocukluktan itibaren hem çok yetenekli hem de çok kararlı olmanız lazım. Ama belli bir alanda %25'in içine girebilirsiniz.
Belli birkaç alanda ilk %25'e girerseniz, bu ilk %25'e girdiğiniz konuları da ilginç bir kombinasyonla birleştirirseniz, işte o zaman rekabetsiz bir alan yaratmış olabilirsiniz.
Benim yapmaya çalıştığım da aslında temelde bu. Birkaç farklı alanda ilk %25'te olup bunları ilginç bir kombinasyonla birleştirip kendime özgü bir kategori, rekabetsiz bir alan yaratmaya çalışıyorum.
Bildiğiniz gibi yazılarım, eğitim ve podcastlerimde iş hayatı ve kişisel gelişim konularını anlatıyorum. Bunları anlatırken bir yandan da parayla, servet birikimiyle, yatırımcılıkla bağlantı kuruyorum. Ve tüm bunları kitaplara ve podcastlere çevirebiliyorum.
Yani kendime özgü bir kategorim var ve bu sayede de rekabetsiz bir dünyada para kazanma şansım var.
O halde size de tavsiyem belli.
Eğer o %1'lik kesimde değilseniz veya mesleğinizi çok sevmiyorsanız, %25'lik birkaç alan seçip onlar üzerine kafa yorup onlardan bir kombinasyon çıkartmak daha akıllıca olacaktır.
Bu sizi dünyada tek yapar, rekabetsiz kılar ve kendinize özgü bir kategoriye dönüşmenizi mümkün kılar. Böylece büyük başarılar elde edebilirsiniz.
Ne dersiniz?
Çok yönlülüğü seçip rekabetsiz alana doğru yol almak ister misiniz? Nereden başlıyorsunuz?
Birkaç Küçük Ekleme
- Eğer henüz Haddini Aş Bülten üyesi değilseniz ve benzer içeriklerden ilham almak isterseniz; buradan bülten ailemize katılıp, aynı zamanda ücretsiz E Rehberlerimizi indirebilirsiniz.
- Eğer;
İş yaşamınızda sıkışmış ve mutsuz hissediyorsanız;
Kendi işinizi kurma hayaliniz varsa;
Kariyerinizdeki bir sonraki adım konusunda netliğe ihtiyacınız varsa;
Ne iş yaparsanız daha başarılı ve mutlu hissedeceğinizi henüz bulamadıysanız;
Mentor olarak da yolculuğunuza eşlik etmeye hazırız.
Yine zihnimi açan harika bir yazı okudum. Bu tavsiyenizden yola çıkarak ve yıl içinde haddini aş grupunda edinmeye başladığım yeni ilgi alanlarıyla ilgili benim de kafamda %25 lik dilimde nelere derinlemesine yöneleceğim hakkında şekil oluştu, şimdi sıra bunu kağıda döküp üstüne hayal kurmakta. Bu tavsiyeler için çok ama çok teşekkür ederim.
Çok yönlü olmanın başarıya ulaştıracağına her zaman inanmışımdır & yazıyı başarılı buldum fırsatı olanları okuyup değerlendirmeyi tavsiye ederim başarılı bir çalışma olmuş