top of page
Yazarın fotoğrafıPınar Özkent

Bir Dijital Çağ Gerçeği: Yaratıcı Değilseniz İşiniz Zor!

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Gününüzü nasıl geçireceksiniz bugün? 

Yapılmayı bekleyen işleriniz, cevaplanmayı bekleyen mailleriniz var. Aynı zamanda kontrol edilmeyi bekleyen sosyal medya hesaplarınız var. Muhtemelen başlamanız gereken bir dizi, izlemeniz gereken bir video var. 

Peki kişisel gelişiminiz için yapmayı planladığınız bir şey var mı bugün? Mesela yaratıcılık becerinizi geliştirmek için? 

Yoksa bir kez daha düşünün bence.

Çünkü bu çağda rahata kavuşmak ve tatmin edici bir hayat yaşamak istiyorsanız yaratıcılık becerinizi geliştirmelisiniz.

Bu arada yaratıcı olmak gittikçe zorlaşıyor, karşılaştığımız yaratıcı insan sayısı da gittikçe azalıyor, insanlar gittikçe aynılaşıyor. Bunun en büyük nedeni ise cebimizdeki dikkat dağıtıcılar olduğunu düşünüyorum.

Onları yaratıcı fikirlerimizi, girişimlerimizi desteklemek için bir fırsat olarak görmek yerine vakit öldürücü oyuncaklar olarak gördüğümüzden.

Yaratıcı Değilseniz İşiniz Zor, Çünkü… 

Çünkü artık içinde yaratıcılık, yenilikçilik, inovasyon gerektirmeyen iş kolları yavaş yavaş insan dışı alana doğru kayıyor ve iş yaşamında yaratıcılık daha çok kıymete biniyor. 

Kendini ifade etmenin çok önemli olduğu bir çağdayız. Yaratıcı düşüncelere sahip olmanız sizi diğerlerinden ayırıp fark yaratmanızı sağlayacaktır.  

Aynı zamanda bir sürü sorunla boğuştuğumuz bir dünyadayız. İklim sorunları, cehalet, yoksulluk, savaşlar, cinayetler… İşte tüm bu sorunlar zihnimizi kullanarak, herkesin gördüğünü görüp ama kimselerin düşünmediğini düşünerek, çözebileceğimiz beceriler. 

Peki ama nasıl gelişir bu yaratıcılık becerisi? Tüm o sanatçılara, girişimcilere doğuştan gelen bir beceri değil miydi bu?

Hayır, sizin yaşam tarzınıza, gördüklerinize, işittiklerinize, seçimlerinize göre gelişen bir beceri. Hepimiz içinde var olan, hatta insanı insan yapan bir beceri. 

Peki yaratıcı insanlar neyi farklı yapıyorlar? İşte onları diğer insanlardan ayıran en önemli özellikleri: 

1. Yaratıcı İnsan Meraklıdır

Merak olmadan, bir şeye ilgi duymadan ilginç bir şey yaratılır mı sizce? 

Meraklıdır ve yaşadığı tüm deneyimleri potansiyel bir esin kaynağı olarak görür. Hep daha fazlasını bilmek ister yaratıcı insan.

Bu ‘’bilme’’ tutkusu ile öğrendiği, geliştirdiği tüm şeyler onun kendi sesini bulmasını sağlar ve önünde sonunda somut ve fark yaratan bir şey üretmesini sağlar.

2. Yaratıcı İnsan Kuşkucudur

Yaratıcılığı harekete geçirmenin en önemli yollarından biri: Soru sormak. 

İrdelenmemiş hayat yaşanmaya da değmez. Sokrates

Gördüğü, okuduğu, bir şekilde elde ettiği bilgileri direkt kabul etmek yerine önce sorgular, belli ölçütlere göre değerlendirerek bir hükme varır. Hiçbir şeyi sormadan, sorgulamadan bırakmaz. Çünkü fikirlerini saçma varsayımlar üzerine inşaa etmek istemez. 

İşte bu davranış biçimidir ona özgür ve yenilikçi düşünmenin kapılarını açan ve bu davranış biçimidir onun zihnini eşsiz kılan. Zaten bu da yaratıcılığa giden en önemli yoldur. 

Kuşkucu olmak fikirlerinize özgünlük, netlik ve saflık sağlar. 

3. Yaratıcı İnsan Cesurdur

Yeni fikirler, yeni eserler, yeni girişimler üzerine çalışan insan, ayak uyduran değil, cüret eden olmalıdır. 

Herhangi bir şeye girişecek cesaretimiz olmasa hayat neye benzerdi? Van Gogh

Dünyaya fikrini söyleme, bakış açısını gösterme cesaretine sahiptir yaratıcı insan. Hep bir adım fazla atar, gerektiğinde risk alır. Güvensizliğin, onun önündeki en büyük engel olduğunun da farkındadır. 

4. Yaratıcı İnsan Yeni Deneyimler İçin Can Atar

Kendisini yepyeni insanların, farklı fikirler ve kültürlerin içine atmaktan hiç çekinmez, hatta bundan büyük zevk alır. Daha önce denemediği, zor ve hatta korkutucu şeyler dener. 

Ve yaşadığı her şeyin onun yaratıcılığı üzerinde pozitif bir etkisi vardır.

Bu yüzden siz de dünyayı elinden geldiğince çok deneyimlemeye bakın. 

Ne dersiniz? Hepimizi aynılaştırmak için var gücüyle çalışan bu sisteme yaratıcılığınızı geliştirerek, bir fark yaratarak yanıt vermek harika olmaz mı? 



16 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yazı: Blog2_Post
bottom of page