Başarınızın Önündeki En Büyük Psikolojik Engeller
- Pınar Özkent
- 7 Ara 2021
- 4 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023
Kendimize bir hedef koyarız.
Bu hedefi gerçekleştirecek yeteneğimiz, ona ulaşmamızı sağlayacak kadar yeterli kaynağımız da vardır.
Ama bir türlü olmaz, ne yaparsak yapalım o hedefe ulaşamayız.
Çünkü yetenek ve kaynaklarımızın yanı sıra bir de bizi sınırlayan psikolojik engellerimiz var!
Biz farkına bile varmadan dünya görüşümüze sızan bu engelleri çoğu zaman fark etmeyiz bile. Hatta suçu hep başka dış faktörlere atarız. Ancak o engellerin farkına varıp hayatımızdan çıkardığımızda her şey yoluna girmeye başlar.
İşte hepimizi başarıdan alıkoyan en büyük ve en yaygın psikolojik engellerden bazıları:
1. ''Bunu Yapabileceğimi Sanmıyorum''
Bir şeyi yapamayacağınıza dair inancınız, genellikle yalnızca zihninizde var olan yanlış varsayımları veya sınırlayıcı senaryoları içerir.
Bu varsayımlara örnek olarak şunları verebiliriz:
''Bu işi başarabilecek kadar yetenekli değilim.''
''O kadar zeki değilim.''
''Çevrem geniş olmadığı için yapamam.''
Bu tarz varsayımların sizi dezavantajlı duruma sokmama gibi bir ihtimal yok.
Yeteneğiniz varsa bile kendinize koyduğunuz psikolojik sınır ile başarınızın önüne ket vuruyorsunuz. Hayli zeki ve becerikli olsanız bile, psikolojik sınırlarınız sahip olduğunuz zeka ve becerilerin çok az bir kısmını kullanabilmenize neden oluyor. Çevrenizde size destek olacak onlarca insan olsa bile onları görmeyi reddediyorsunuz.
Bu engeli aşmak için, çok başarılı veya ünlü olan herkesin aslında sıradan birer insan olduğu farkındalığına sahip olmanız gerekir. Kimse başarılı olarak doğmadı. Onlar da tıpkı bizim gibiydiler ve hala bizimle aynı sorunları, aynı korkuları, aynı kaygıları yaşıyorlar.
Başlangıçta yapabileceğinize inanmadığınız, ancak üstesinden geldiğiniz şeyleri düşünün. Bu size cesaret verecektir.
Üstelik karşılaşabileceğiniz herhangi bir aksiliğin, hali hazırda kaydetmiş olduğunuz ilerlemenin yanında gayet sönük kalacağını kendinize sürekli hatırlatmayı unutmayın. Tüm bunların yanında zihinsel imgeleme yapmayı da unutmayın. :)
2. ''Yeterli Zamanım Yok''
Birçok insan daha fazla kitap okumak, bir iş kurmak ve daha fazla egzersiz yapmak ister, ancak zamanlarının olmadığından yakınır. Ya da çok stresli olmalarının harekete geçmelerine engel olduğunu ve bu nedenle zaman kaybettiğini söyler.
Ancak temel neden, o hedefin sizin için bir öncelik olmaması.
Yeni hedefi koyuyorsunuz, ancak buna bağlı kalmaya ve bunu başarmak için gereken her şeyi yapmaya istekli değilsiniz. Yani kendinizi suçlamak yerine zamanı suçluyorsunuz ve kaçınılmaz olarak zihninize o düşünce yerleşiyor:
“Daha fazla zamanım olsaydı yapardım”
Ancak işin doğrusu, bu psikolojik engeli aşmazsanız, hayatınız boyunca hiçbir zaman yeteri kadar vaktiniz olmayacak. Yeteri kadar vaktiniz olduğunda bile yapmayacaksınız.
Bunun başka bir nedeni ise başarısızlık veya başarı korkusudur. Hedefiniz için çabalar ve başarısız olursanız, bu sizi zayıf hissettirebilir. Bunun yerine hiç başlamaz ve bahane olarak yine zamanı kullanırsınız.
Eğer başarılı olursanız, hayatınızı tamamen değiştirebilir. Ancak siz buna hazır değilseniz yine başlamazsınız. Mazeret mi? Tabii ki zaman.
Bir diğer neden ise güne yanlış şekilde başlamanız ve gününüzü yanlış şekilde kullanıyor olmanız olabilir. Bunun üstesinden gelebilmeniz için hazırladığımız ''Başarı İçin Sabah Rutinleri'' e-rehberimizi şiddetle tavsiye ederim.
Tüm bunların üstesinden gelmek için kelime dağarcığınızdan “yetersiz zaman” ifadesini çıkarın. Bunun yerine, "Bu benim için bir öncelik değil" veya "bir şeylerin değişmesinden korkuyorum"gibi ifadeler kullanın.
Bunu kabul etmek daha zor olabilir, evet. Ancak başarısızlığınızın önündeki gerçek nedeni ortaya çıkarttığınızda daha sağlam adımlar atabilir, psikolojik engeli ortadan kaldırabilirsiniz.
3. "Bunu Yapmak Zorunda Hissediyorum, Ama Yapmak İstemiyorum."
Başka birinin hayalinin peşinden koşan, başka birinin hikayesini yaşayan, kendi istediğini değil de kendinden beklenenleri elde etmeye çalışan o kadar çok insan var ki…
Eğer bir şeyi yapmak istemiyorsanız yapmazsınız veya yapsanız dahi müthiş bir verimsizlik de size eşlik eder. Bu arada verimliliğinizi arttırmanın en kestirme yolu olan Ivy Lee metodundan haberiniz var mı?
İstemediğiniz bir şeyi yapmanız, kendinizi erteleyici, başarısız ve yeteneksiz hissetmenizi sağlar.
Bunun çözümü, gerçekten neyi başarmak istediğiniz ve nedeni konusunda kendinize karşı tamamen dürüst olmanızı gerektirir. Bu ayrıca tanıdığım en başarılı insanlarda gözlemlediğim bir özellik.
Gerçekten neyi, neden istediğinizi bulun ve o nedeninizi hedefinizi gerçekleştirme yolunda doğru ilerleyebilmenizi sağlaması için kişisel bir enerji kaynağı olarak kullanın.
4. ''Geçmişte Olmadı, Şimdi de Olmaz''
Geçmişte yaşanılan başarısızlıklar, bazı insanlarda düşük benlik saygısı ve değersizlik duygusu ile sonuçlanabiliyor. Bu da kişinin hedeflerine ulaşmasının önündeki en büyük psikolojik engellerden biri.
Eğer siz de büyük hayaller kuramıyor, bir işe atılacakken sürekli başarısız olacağınızla ilgili senaryolar kuruyor, hatta hiç birini hak etmediğinizi düşünüyorsanız, geçmişte yaşadığınız kötü tecrübeler sonucu benlik saygınızı kaybetmiş olabilirsiniz.
Bunun üstesinden gelmek için, elinizdeki görevleri tamamlayabileceğinize dair güçlü bir inanca sahip olmanız gerekir.
Geçmiş deneyimlerinizi harekete geçmeniz önünde bir engel haline getirmek yerine, daha fazlasını yapmak için bir motivasyon olarak ele alın. Zihninizi bir bilgisayar gibi yeniden başlatmaya ve etrafınızda olup biten olumlu şeyleri keşfetmeye odaklanın.
5. ''Benim Gibi İnsanlar Bu Konuda İyi Değil''
Yıllarca süren eylemler, deneyimler ve düşüncelerle kendi kimliklerimizi şekillendiririz. Kimliklerimiz bize bir anlam duygusu verirken, bazen de yeni şeyler denerken yolumuza çıkabiliyorlar.
Zaman zaman kendinizi "benim gibi insanlar bu işte iyi olamaz" diye düşünürken bulursanız, kendinize bir engel yaratıyorsunuz demektir.
Mesela bir beyaz yakalısınız ve çevreniz de hep sizin gibi insanlarla dolu. Ama derinlerde bir yerde hep bir sanatçı olma arzunuz var. İşte o arzunuz ne zaman yüzeye çıkmak istese, içinizden o ses yükselmeye başlar ve arzunuzu yeniden derinlere gömer: ''Senin gibi insanlar sanatçı olamaz.''
Çözüm mü? İstediğiniz şeyi yapan sizin gibi insanlar bulup, endişelerinizi onlarla paylaşmak, onlardan tavsiye almak, mümkünse birlikte zaman geçirmek.
Bunu yapmak, yolculuğunuza devam etmek için ihtiyacınız olan güven duygusunun da artmasını sağlayacaktır.
Hepimiz çevremizin iyi veya kötü etkisinde kalıyoruz, bu insani bir durum. Ancak çevrenin bizi nasıl ve ne kadar etkilediğine karar vermek bize bağlı.
Ve son olarak; sizinle aynı dili konuşan, aynı hayalleri paylaşan, sizi cesaretlendirecek yeni bir çevre edinmek isterseniz Haddini Aş Kulübü’ne bekleriz.
***
Kaynaklar:
Comments