top of page
Yazarın fotoğrafıPınar Özkent

2022'de Rağbet Görecek İş Becerileri

Güncelleme tarihi: 30 Mar 2023

Dijital dünya, insanlara daha önce hiç var olmayan kariyer fırsatları sunuyor.

Kimisi bu fırsatları en verimli şekilde değerlendirirken; kimisi, hatta büyük çoğunluk hala neler olduğunu anlayabilmiş değil.

''Nasıl yani, telefonumla video çekerek ve bunu paylaşarak para mı kazanacağım?''

''Instagramda postlar paylaşarak zengin mi olacağım? Palavra.''

''Bu işlere zamanında girecektik, artık çok geç.''

Açıkçası bu tarz söylemleri dijital ortam ilk kez iş fırsatları sunmaya başladığında da duyuyordum, şu anda da duyuyorum ve görünen o ki bundan 10 sene sonra da duyacağım.

Ne yazık ki insanların büyük bölümü, dönüşüme ayak uydurup, o dönüşümün bir parçası olmaktan çekiniyorlar.

Ancak bu dönüşüme ayak uydurmayı seçen ve bunun için çabalayan insanlar, hiç şüphe yok ki geleceğin parlayan yıldızları olacaklar.

Peki böylesi bir döneme ve geleceğin dünyasına uyum sağlamak için hangi iş becerilerimizi ve yetkinliklerimizi geliştirmeliyiz?

1. Dikkat Çekme Becerisi

Dikkat ekonomisinde yaşıyoruz.

İşlerine, projelerine, fikirlerine dikkat çekmeyi başaranların, daha fazla fırsata erişebildiği, insanların zamanlarına odaklanan ve insanların dikkatini isteyen bir ekonomi bu.

Dikkat çekmeyi başaramazsanız, en mükemmel fikirleriniz bile başarısız olabilir.

Her gün maruz kaldığınız influencerları, ürünleri, şirketleri, reklamları düşünün. Her biri sizi kendilerine çekmek, ikna etmek için binbir çeşit yöntemle etrafınızı sarıyorlar. Hiç aklınızda bile yokken birden hayatınızın bir parçası haline gelebiliyorlar. İşte bunlar dikkat ekonomisinin birer oyuncuları.

Neyi başarmaya çalışıyor olursanız olun, 'dikkat çekici içerik oluşturmanın' hemen hemen herkes için geçerli ve sizi geleceğe hazırlayan bir eylem olduğunun farkında olmalısınız.

Bilginizi, iç görülerinizi, kişisel deneyimlerinizi dünyaya gösterin. Bunun illa ki yeni bir iş için olmasına gerek yok, mevcutta yürüttüğünüz işiniz için de yapabilirsiniz.

Kendinizi, en gerçek halinizi ortaya koymaya cüret edin ve kişisel markanızı oluşturmak için adım atın.

Peki bunu nasıl yapabilirsiniz?

Blog: Yazar olmak istemeseniz bile, sektörünüzle ilgili düşünceleri paylaşmak için bir blog kullanmak müşterileri, işverenleri, yatırımcıları ve ağınızda yer almayı ilgi çekici bulacak insanları çekebilir.

Video: Telefon kameranıza konuşarak video içeriğini çevrimiçi hale getirmeye başlayabilirsiniz. Tek başına çıktığı bu yola, şirket kurup ekip oluşturarak devam eden o kadar çok insan var ki..

Sosyal Medya: Sosyal platformları akıllıca kullanmanız, buralarda işiniz, hayatınız veya fikirlerinizle ilgili paylaşımlar yapmanız yine size birçok kapı açacak bir adım olacaktır.

2. En Üstün Olmanıza Yardımcı Olacak Beceri

Scott Adams, 'How to Fail at Almost Anything and Still Win Big' adlı kitabında, kendinizi dünyanın en iyilerinden biri konumuna getirmek için beceri istifleme kavramından bahseder.

Tek bir beceride dünyanın en iyisi olmak zordur. Ancak, becerilerinizi benzersiz bir şekilde nasıl birleştireceğinizi öğrenirseniz, nadir bulunan bir beceri seti yaratırsınız.

Beceri setiniz ne kadar nadir olursa, o kadar fazla "kariyer sermayeniz" olur. Kariyer sermayesi size daha fazla özgürlük verir, size özeldir ve yerinize geçilmesi daha zor olduğu için size büyük oranda üstünlük sağlar.

Öne çıkmak için 'beceri yığınınızı' oluşturun. İlk olarak, kazanabileceğiniz oyunları oynayın ve doğal yeteneklerinizi güçlendirmeye odaklanın. Sonrasında güçlü yönlerinizi parlatacak yardımcı beceriler geliştirmeye odaklanın. Böylece çabanızın etkisini çoğaltacaksınız.

3. Zamanınızı En İyi Şekilde Kullanmanızı Sağlayacak Beceri

Dikkat süresinin gittikçe azaldığı bir dünyada, odaklanma yeteneğiniz, sahip olacağınız en üst düzey yeteneklerden birisi olacaktır.

Çalışırken belirli zaman dilimlerini bloke etmeyi ve bir akış durumuna geçmeyi öğrenebilirseniz, üretkenliğinizi kat kat arttırırsınız. Akış halindeyken, hızlı ve kesintisiz seanslarla çalıştığınızda en iyi performansınızı ortaya koyduğunuzu göreceksiniz.

Sonuçların yüzde 80'ini oluşturan işlerin yüzde 20'sini yapmaya sıkı bir şekilde odaklanırsanız, diğer her şey yerine oturacaktır. Bu da bizi Pareto ilkesine götürüyor.

Başarıya giden her adımın, odaklanma ve disiplin gerektirdiğini unutmayın.

4. Sizi Süper Güçlü Yapacak Beceri

İyi yazmak bir süper güçtür.

Yazar olmak istemeseniz bile yazmayı öğrenmek hayatınızı, işinizi ve kariyerinizi çok daha iyi noktalara getirecektir.

Neden mi? Çünkü yazmak, sizi düşüncelerinizi ifade etmeye zorlar. Çoğu zaman bir konu hakkında bilgi sahibi olduğunuzu düşünürsünüz, ancak onun hakkında yazmaya çalışmak, önce size ve sonrasında (içinize siner ve paylaşırsanız) okuyucularınıza o konuyu ne kadar bildiğinize dair somut kanıt sağlar. Yazmak, daha iyi bir düşünür ve karar verici olmanıza yardımcı olur.

Her CEO'nun, şirketin, çalışanın bir blogu olmalıdır. Hatta her bireyin eleştirel düşünme ve hikaye anlatma becerilerini geliştirmek için bir blogu olmalıdır.

Elbette Hemingway olmak zorunda değilsiniz. Ancak metin yazarlığı, kısa ve ikna edici e-postalar, temel hikaye anlatımı çerçeveleri, kompozisyon yazma gibi beceriler geliştirebilirsiniz. Bu beceri sizi sosyal medya paylaşımlarınızda da daha üst bir noktaya taşıyacaktır.

Yazmanın hayatınızda ne kadar yaygın olduğuna bakın. Her reklamın ardında titizlikle oluşturulmuş bir metin var. En sevdiğiniz filmleri film yapan şey, onların replikleri. E-posta, iş iletişimi için hala birincil kanal.

Yazma becerisi o kadar evrensel ki, bu beceride daha iyi olmaktan fayda görmeyen tek bir kişiyle bile karşılaşmak mümkün değil.

5. Özgün Olma Becerisi

Toplum içinde kendinizin en iyi versiyonu olmaya odaklanmalısınız.

Dünya, ilerlemek için yalnızca nesnelliğe güvenemeyeceğiniz kadar rekabetçi.

Gerçek benliğinizi sergilemek, ilerlemenin tek yoludur çünkü konu siz olmaya geldiğinde kimse sizinle rekabet edemez.

Kendinizi daha çok kendiniz gibi olmaya zorlayarak özgün olma becerinizi geliştirebilirsiniz. Özgün olmanız demek, kim olduğunuz, ne istediğiniz ve dünya görüşünüz konusunda açık olmanız demektir.

Bu şekilde herkese hitap etmeyeceksiniz, hatta bazı insanları çok kızdıracaksınız. Ancak bir yandan da çok sadık bir takipçi kitlesi yaratacaksınız. Bu da sizi her zamankinden daha güçlü kılacak.

6. Girişimci Gibi Düşünme Becerisi

Kurumsal bir çalışan olarak merdivenleri tırmanarak yıldız olma dönemi artık bitiyor.

Bu yüzyılın kazananı maaşlı çalışanlar olmayacak. Portföyü olan, birçok şirketle sözleşme yapan ve profillerini güçlendirmek için medyayı kullanan girişimciler olacak.

Maaşlı çalışıyor olsanız bile, mevcut işinizin yanı sıra hem sizi parlatacak hem de gelirinizi artıracak ek bir iş yaparak yeni dünyanın kapılarını aralayabilirsiniz.


Artık gerçek bir işletmeye sahip olmak için bir fabrika sahibi olmanıza ve tonlarca envanter tutmanıza gerek yok. Çoğunlukla, sadece bir bilgisayar ve akıllı telefon işinizi görecektir. Bugün birçok 7 rakamlı şirket toplamda 3-4 çalışanla yönetiliyor.

Artık sadece kurumsal insan olmanın bir anlamı yok anlayacağınız.

Bu yüzden sahip olacağınız en değerli becerilerden biri, girişimci gibi düşünme becerisi olacaktır. Çünkü bir girişimcinin inisiyatifi ve dürtüsü olmadan, bu dünyanın karmaşasında kaybolabilirsiniz.

***

Kaynak:


2.457 görüntüleme2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

2件のコメント


Zafer Azza
Zafer Azza
4月08日

güzel tesbitler lakin güncellemek lazım 2024 için

いいね!

Tuuuba
Tuuuba
2021年12月14日
"2022'de Rağbet Görecek İş Becerileri" Kaleminize, emeğinize sağlık... Bora hocam ve ekibi tam bir akıl hocam, rehberim hatta farkında olmadan idolüm bile olmuş olabilir. İyi ki haddinizi aşıyorsunuz ve iyi ki haddimizi aşmamız için bize de omuz verdiniz.
いいね!
Yazı: Blog2_Post
bottom of page