Haddini Aş Ekibi olarak bu yıl okuduğumuz ve bizde iz bırakan farklı türlerdeki kitapları, alıntılarla birlikte sizlerle de paylaşmak istedik.
Umarım bu kitaplar, yaşamlarınızda yeni pencereler açmanız için her birinize ayrı ayrı ilham verirler.
Beyindeki Fil ( Kevin Simler, Robin Hanson)
Bizi zihnimizin henüz keşfedemediğimiz bölgelerine doğru yolculuğa çıkaran bu kitabı okumayı bitirdiğinizde kendinizi daha iyi tanıyan ve anlayan bir sizle karşılacaksınız.
"Mesele şu ki, zihinlerimiz hayal ettiğimiz kadar özel değil. Diğer insanlar ne düşündüğümüzü kısmen görebilir. O halde, kendi zihnimizin yarı saydamlığıyla karşı karşıya kaldığımızda, kendini aldatmak, başkalarını yanıltmanın en sağlam yoludur.''
Atomik Alışkanlıklar (James Clear)
Alışkanlıklarımızdaki ufacık değişimlerin bile hem kendi üzerimizde hem de toplum üzerinde nasıl devasa etkiler bıraktığını anlatan, hayatınızı değiştirme gücüne sahip bir kitap.
''Etrafınızı sizde olmasını istediğiniz alışkanlıklara sahip olan insanlarla çevreleyin. Birlikte yükselirsiniz.''
Mutluluk Avantajı (Shawn Achor)
Bugüne kadar mutlulukla ilgili doğru bildiklerinizi yerle bir edecek bir kitap. En çarpıcı örneklerden birisi: ''başarı mutluluk getirmez, mutluluk başarı getirir.''
Yapılan anket ve araştırmalara göre mutluluk ile bağlantısı bulunan davranışların izlendiği ve bu davranışlardan çıkarılan 7 prensibin anlatıldığı bir kitap.
''Başımıza gelen her şey iyi değildir ama biz başımıza gelen her şeyden iyi bir sonuç çıkarabiliriz...''
Yenilikçinin İkilemi (Clayton Christensen)
Başarılı yöneticiler tarafından, mantıklı şekilde yönetilen başarılı şirketlerin bile nasıl battığını somut örneklerle anlatıyor Clayton.
The Economist'in “tüm zamanların en önemli 6 İş Kitabı'ndan biri.” olarak tanımladığı bu kitap, eğer hali hazıda girişim düşünceleriniz varsa bunları gerçeğe dönüştürme yolunda size rehber olacaktır.
''Steve Jobs ve Apple bize kârın nihai hedef değil, daha büyük bir şeyin sonucu olduğunu öğrettiler.''
Geleceği Keşfedenler: Dijital Çağın Biyografisi (Walter Isaacson)
Dijital çağa nasıl, hangi yollardan, kimlerin katkılarıyla geldiğimizi anlatan enfes bir biyografi romanı.
Bu çağ kendimizi geliştirmemiz, olabildiğince üretken olmamız gereken bir çağ. İşte bu kitap da böylesi bir çağda okunması gereken ve herkesin kendine bir ders çıkarabileceği tespitlerle dolu.
''Başarı rahatlığı getirir, rahatlık başarısızlığı. Sadece paranoyak olan hayatta kalır.''
Varoluş ve Psikiyatri (Engin Geçtan)
Varoluş psikiyatrisi alanının derinlemesine incelendiği kitapta, insanın anlam arayışı, nasıl ve neden yaşadığımız, hayatın anlamı gibi konularda ufkunuzu genişletecek fikir ve bilgiler sunuyor Engin Hoca.
"Gelenekler bireyin kendini var etme sorumluluğunu hafifletir, ama karşılığı özgürlükten vazgeçerek ödenir. Bu bir seçimdir."
Ömür Diyorlar Buna (Ayfer Tunç)
Tunç'un tanık olduğu yaşamları çok etkileyici biçimde kaleme aldığı bu kitabı okumayı bitirdiğinizde, tüm yaşamların ne kadar değerli, ne kadar eşsiz olduğunu bir kez daha anlayacaksınız.
''Biliyor musunuz ki, iyi yaşanmış hayat bir hazinedir?''
Veciz Sözler (Barış Bıçakçı)
Hayata dair her şeyi bulabileceğiniz bir kitap. Sevgiyi, nefreti, yalnızlığı, korkuyu, güvencesizliği…
Olay örgüsüyle, şiirsel anlatım diliyle, her şeyiyle harika bir eser.
''En az yaşanan en çok hatırlanır.''
Felsefi Denemeler (Fernando Pessoa)
Pessoa'nın en çok özgür irade, yanılgı, duyum ve özgürlük meselelerini sorguladığı eseri, ufkunuzu genişletmekle kalmayıp kendinizi daha iyi tanımanıza olanak sağlıyor.
''Aramak hareket etmektir, araştırmak düşünmektir, düşünmek değişmektir.''
Kediler Güzel Uyanır (Yekta Kopan)
Yekta Kopan'ın dupduru ve keyifli anlatımıyla yazdığı bir öykü kitabı. Bittiğinde tadı damakta kalan, insanın üzerinde çok sevdiği birinden ayrılmış hissi bırakan bir eser.
''Kitaplardan başka nefes alacağım balkon kalmadı gerçeklikler şehrinde.''
Eric Berne (İnsanların Oynadığı Oyunlar)
En başarılı ve en etkin psikiyatristlerden biri olan Eric Berne'nin klinik çalışmalarına dayanarak yazdığı bu kitap, ilişkilerin psikolojisi ve davranış kalıpları hakkında çığır açan bilgilerle dolu.
''İnsanların oynadığı oyunların en belli başlı özelliği duyguların düzmece olması değil, kurallara göre düzenlenmiş olmasıdır.''
Kaos (Tim Harford)
Çoğumuz karmaşadan kaçarız. Bu kitapta karmaşanın aslında bize avantaj sağladığının farkına varmamızı sağlıyor ve karmaşa ile yaratıcılığın nasıl da birbirine bağlı olduğunu gözler önüne seriyor.
"Karmaşa, yetenek ile birleştiğinde en güçlü formuna ulaşır. Karmaşayla karşı karşıya kalan sanatçı, bilim adamı veya mühendis kendini ümitsiz bir konumda, tanıdık bir zirvede değil, bilinmeyen bir vadinin dibinde bulur. Ancak bu noktada uzmanlığı devreye girer ve buradan çıkmanın yollarını aramaya başlar. Sonuçta kendini yeni bir zirvede bulur. Belki eskisinden daha alçak, bakarsınız belki de daha yüksek bir zirvedir bu.''
Dümeni Yaratıcılığa Kırmak (Ursula K. Le Guin)
Eğer yazar olmak gibi bir hayaliniz varsa mutlaka okumanız gereken, size kılavuz olacak bir kitap. Ursula hem yazarlığa dair düşüncelerini aktarıyor hem de kitaptaki alıştırmalarla kendi dilimizi nasıl bulacağımıza dair birçok tavsiyede bulunuyor.
"Gerçekten iyi bir şeyler yazmak isteyen yazarın şahane şeyler okuması gerekir. Kapsamlı okumalar yapmıyorsanız veya sadece dönemin moda yazarlarını okuyorsanız, dilinizle neler yapabileceğiniz konusunda oldukça sınırlı bir fikriniz olur."
Ses Sese Karşı (Aldous Huxley)
Huxley'in dünya edebiyatına kattığı en önemli eserlerden birisi Ses Sese Karşı. Bu eser bir nevi Huxley'in hayatının romanı. Romanda yer alan birçok karakteri, ailesi ve sosyal çevresindeki insanlardan esinlenerek yazmıştır. Özellikle karakter tanımlarındaki detayları gördüğünüzde Huxley'e tekrar saygı duyacak, ne denli büyük bir romancı olduğunu bir kez daha hatırlayacaksınız.
''Dünyaya gelen her insanın hakkıdır mutlu olmak. Ama bir insan bu hakkını elde etmeye çalışınca, öyle acımasız bir baskıyla karşılaşır ki!''
Sosyal Psikoloji (Elliot Aronson, Timothy Wilson, Robin Akert)
Bitirdiğinizde insan davranışını anlama ve yorumlama konusunda uzman olacağınız ve hayatınızı kolaylaştıracak bir eser.
''Olumsuz düşünceleri bastırmaya çalışmak, zihnin tam da bu düşüncelerle sürekli meşgul olmasına neden olabilir.''
Teşekkürler hocam.